top of page
  • Yazarın fotoğrafıDilan Azad

Çello Öğrenme Aşamaları

Çello öğrenme aşamaları çok kademeli olarak devam edilmesi gereken bir eylem olmaktadır. Bu müzik aletini öğrenmeye başlamadan önce önceliğimizin çellonun ne olduğunu bilmeye vermemiz gerekir. Çellonun yetişkinlik döneminde daha iyi öğrenildiği bilinmektedir. Ankara Çello kursu için araştırma yapıyorsanız ilgili sayfamızdan gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.


Çello öğrenme aşamaları
Çello Öğrenme Aşamaları

Çello Nedir?

Çello nedir çoğu insan tarafından pek bilinmez. Kısaca şu şekilde özetlemek gerekirse; Çello İtalyanca kökenli bir kelime plan “violoncello” kelimesiyse ortaya çıkmış günümüzde ise halk arasında “çello” olarak anılmaktadır. Bu müzik aletinin şekli kadın vücudunu andırmaktadır. Oldukça estetik bir çalgı aletidir.


Boyutu bakımından kontrbassın bir küçüğü olup keman ve viyolanın büyüğü bir çalgıdır.

Fransa’da 16 yüzyılda ortaya çıkmış olup orkestra içinde bas sesler için kullanılmaya başlanmış bir müzik aletidir. Çelloda toplam 4 adet tel bulunmaktadır. Orta yani gövde kısmında ise F harfine benzeyen iki tane ses delikleri yer almaktadır. Deliklerin orta kısmında ise destek alınan eşik yani köprü bulunmaktadır. Popüler bas sesi bu yolla ortaya çıkmıştır.


Çello Hakkında Bilinmesi Gereken 10 Bilgi

Çello hakkında bilinmesi gereken 10 bilgi bulunmaktadır. Bunları ise şu şekilde sıralanmaktadır.

1. Çello veya da diğer adı ile bilinen viyolonsel ismi İtalyanca kökenlidir. Violone 18-20 yüzyıl arasında kullanılan en pes sesli büyük keman olarak bilinen bir müzik aletidir.

2. Çello denildiğinde akla ilk gelen boyut tek bir tane olsa da çellonun birbirinden farklı boyutları bulunmaktadır. Bu boyutlar ise şu şekildedir;

a. 7/8 boyutu

b. 3/4 boyutu

c. 1/2 boyutu

d. 1/8 boyutu

e. 1/10 boyutu ve

f. 1/16 boyutu bulunmaktadır.

3. Çellonun ayrılan parçalarını birbirine tutturabilmek için hayvansal yapışkanlar kullanılmaktadır. Bu yapışkanlar yumuşak olup oldukça kuvvetli yapışkanlardır.

4. Çello kursu alan veya da çello dersi veren kişiler enstrümana oldukça bağlı olmaktadırlar.

5. Birden fazla çellonun bir arada bulunmasına “çelli” denilmektedir.

6. 1500’lü yıllar arasında yapılan birtakım eski çellolar şimdilerde Güney Dakota Ulusal Müzik Müzesinde sergilenmektedir. Bu tip çellolar müzisyenlerin elinde olsa bile sahiplik hakkı vakıflara aittir.

7. Çellonun en önemli isimleri J.S Bach, Vivaldi, Boccherini ve de Haydn’dır.

8. Yazılmış olan en zengin konçerto ve sanat repertuarına J.S Bach, Vivaldi, Boccherini ve Haydn sahiptir.

9. Çellonun kenar kısımlarında “purfling” adı verilmekte olan süsler yer almaktadır. Amaç ise dekoratif görünmesi ve de ağacın çatlamasını önlemek için yapılmasıdır.

10. Çello klasik müziğin vazgeçilmez bir parçasıdır.

36 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page